13. června 2008

Jak se krade na internetu

Krade se všude. Internet samozřejmě není žádnou výjimkou. Udělal jsem malou sondu o vykrádání webů s rybářskou tématikou.
O tom, že nejvíce kradou "autoři" blogísků na Blog.cz, snad nikdo nepochybuje. Zdatně jím sekundují "tvůrci" webů z estránek.

O tom, že nejvíce vykrádaný, je náš nejdůležitější rybářský web MRK, Vás může přesvědčit následující přehled, ve kterém jsem se zaměřil pouze na několik nejzářnějších příkladů.
Například článek Kapr obecný se vyskytuje ukradený zde, zde, a zde.
Podobně je na tom článek Plotice obecná, zloději publikovali tady nebo tady.
Jelec tloušť se ocitl ukradený například zde.

Stranou zájmu zlodějů nezůstává ani server Příroda.cz. Tento článek o kaprovi se najít i tady nebo tady a na řadě dalších míst.

Ani Wikipedia samozřejmě zájmu vykradačů neunikla.
Její článek Kapr obecný je například také zde.

Rekordmanem ve vykrádání MRKu je patrně tento blogísek. Zde jsem kradených článků nalezl celou řadu. Odkazy sem dávat nebudu, bylo by toho dost.
Jinak na to šel jiný vykradač. Článek Letní přívlač sice ukradl z MRKu, ale na svůj blog ho celý umístil ve formě odkazu na původní zdroj. Takže skoro nekrade, i když odkazovat celým textem článku se mi zdá docela divoké. Podobným způsobem na svém blogu publikuje i některé další kradené články.
Aby to trochu vylepšil, umístil MRK mezi své oblíbené weby.
Inu slušnost dosud nevymřela.

Nejzajímavěji krade tento zloděj. Obsah ukradený z cizích webů na své stránky ukládá ve formě obrázků. Taková zlodějna se dá odhalit pouze náhodou.

Těší mně, že ani můj web Splávek, sportovní rybolov, nezůstal nevykraden.
Nejvíce kopírováným článkem byl Kapr obecný. Ukradený obsah se před časem objevil, jak jinak, na Blog.cz. Autor (zloděj) nijak nereagoval na mé komentáře pod ukradenými články a ani na maily. Byl jsem donucen obrátit se na správce webu. Jeho zásah byl rychlý a tvrdý, ale jeho práci mu nezávidím. Vyčistit takové semeniště zlodějen jako je Blog.cz, je práce za trest.

Pokud se majitelé blogísků, na kterých je kradený obsah, budou cítit tímto článkem poškozeni, rád se jim zde omluvím. Samozřejmě za předpokladu, že věrohodně prokáží autorství dotčených článků.

5 komentářů:

  1. Hlavně že ty nic nekradeš.Na tom tvym splávku je ukradnutý všechno!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za přání narozkám... ;-)Jinak s tím, že se nejvíce krade na Blog.cz je asi pravda :D

    OdpovědětVymazat
  3. Měla jsem za to, že Wikipedia je otevřená encyklopedie a je možné z ní čerpat s odkazem na zdroj.

    OdpovědětVymazat
  4. Dříve jsem hrozně řešil, když byl můj obsah na nějakém cizím webu, ale od té doby, co jsem začal publikovat články pod licencí Creative Commons, tak je mi to ukradené :-D :-D

    OdpovědětVymazat