22. května 2009

Agresivní linkbuilding, cesta do sandboxu

O nutnosti budování zpětných odkazů nemůže pochybovat snad nikdo. Každý, kdo se jen trochu zajímá o SEO, to jistě ví.
O tom, že se linkbulding musí provádět s citem, jsem se na vlastní kůži přesvědčil v nedávné době.

1.dubna jsem zprovoznil nový web, spíše webík. Nejedná se o žádné MFA i když nějaká reklama tam je. Není to ani typická mikrosite, web má v současnosti přibližně 30 stran unikátního obsahu a pomalu se rozrůstá.
SEO jsem provedl podle osvědčených postupů, všechny on page faktory jsou podle mého názoru v pořádku. Kód je validní a žádné zakázané techniky jsem nepoužil.

Hned po zprovoznění stránek jsem rozhodil pár odkazů na mé ostatní weby s GTPR od 2/10 až po 5/10 a web jsem zaregistroval do jednoho specializovaného katalogu a do čtyř všeobecných.
Pomocí Webmaster Tool a sitemap.xml jsem o novém webu dal vědět i velkému géčku. Google web ochotně zaindexoval a po pár dnech se objevil v SERP zhruba na třetí až páté straně, přesně tak, jak se na nový web sluší. Také Seznam web našel, dokonce mu přidělil S-rank 20/100, v SERP se web objevoval na druhé až čtvrté straně na naprostou většinu klíčových slov.

Tady jsem měl zvolnit a čekat. Udělal jsem osudovou chybu, že jsem se vrhnul na agresivní linkbuilding. Během dvou týdnů jsem získal několik stovek backlinků. Všechny linky jsou z tématických webů. Žádný z webů nemá od Google ban, mají přidělen rank, jsou normálně indexované a v SERP se běžně zobrazují.

Ničeho zlého jsem se tedy neobával. Při kontrole pozic zhruba po třech týdnech jsem zjistil krutou pravdu, jsem v sandboxu ( přeloženo do normální řeči, jsem úplně v pr...).
Google můj web nenajde ani po zadání slov z title. Téměř všechny stránky jsou v indexu a ani Webmaster Tool nehlásí nic závadného, přesto web pro Google přestal existovat.
Seznam naopak, zřejmě podle svého "propracovanějšího" algoritmu, zareagoval úplně obráceně. S-rank z 20/100 hned na 60/100 a první strana ve výsledcích.

Jak z pískoviště ven, nevím. Zatím jsem na web přidal pár nových stránek a čekám.

Pokud má někdo podobnou zkušenost a ví jak na to, rád přivítám komentář.

7 komentářů:

  1. Nějaké informace k sandboxu jsou tady: http://404m.com/2008/09/08/google-sandbox-mytus/
    Snad Ti to pomůže.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za info. Ten článek přesně popisuje moji situaci.

    OdpovědětVymazat
  3. V poslední době provedl Google polopřepočet ranku. Udělalo ti to něco s tím webíkem?

    OdpovědětVymazat
  4. Ten poslední minipřepočet s pozicí mého webu na Google neudělal skoro vůbec nic. Rank z nuly skočil na dvojku, ve vyhledávání se už objevuju někde okolo devadesátého místa:-(

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle muzu jen potvrdit. Ale ja s tim pocitam a je mi to jedno, protoze ja potrebuju hlavne lidi ze Seznamu. Mam novy web, provedu registraci do 150 katalogu + velke prolinkovani s s dalsimy weby, ktere mam. A po 3 tydnech jsem v Seznamu na 1-2 pozici a v googlu se neukazuju vubec :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý článok..! SEO optimalizácia pre Google - osvedčený linkbuilding ako pomalé ale plynulé získavanie spätných odkazov. Najlepšie každý deň 2 - 4 nové odkazy /ale doživotne..!/ :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Suhlasim, Google si vsima pri linkcoh hlavne relevantnost zdrojov a rychlost akou linky pribudaju- pomaly dalej zajdes v tomto plati na 100%! vela statia

    OdpovědětVymazat