9. června 2011

Seznam už má občanku, hledat stále neumí

Že náš milý Seznam už marně hledá 15 let jsem se dozvěděl na blogísku. Kdy se Seznam konečně naučí hledat, tam ale nic nepíšou.

Abych nebyl za rejpala, zkuste porovnat výsledky vyhledávání zletilého Seznamu a Google.

Příklad 1.

Studujete chemii a potřebujete zjistit jak se vyrábí erbium? Napíšete do vyhledávacího řádku seznamu "Výroba Erbia" a na prvním místě dostanete odkaz na firmu, která provádí údržbu veřejné zeleně.

Google nabídne stránku, kde se dozvím jak se provádí výroba erbia.

(vysvětlivka pro uživatele Seznamu: erbium je chemický prvek, vysvětlivka pro uživatele Google: netřeba nic vysvětlovat, najdou si to)


Příklad 2.

Chcete jet na dovolenou do Primorska a zajímá vás, jak se dostanete na pláž. Napíšete "Primorsko přístup na pláž". Seznam nabídne na prvním místě odkaz na hotel, kde mají slušný přístup k hostovi.

Google nabídne stránku, na které se dozvím, kde z hlavní ulice zabočit a jak dojít na pláž.

2 komentáře:

  1. Ahoj splavek, práve som si odskúšal výsledky tvojich dvoch príkladov. Na prvý má Seznam omnoho lepšie výsledky ako Google, a to z jedného jednoduchého dôvodu: Google si domyslel že v dotaze je preklep a vyhodil mi výsledky na dotaz "Výroba Serbia". Malý bug.
    Čo sa však týka druhého dotazu, je to bieda :/

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, seznam hledat neumí. Mám několik webů a od nasazení nového bota se jim nedaří, zatímco na gooogle jsou na dobrých pozicích.
    Například jeden z mých webů optimalizovaný na slovo "jak zhubnout": http://www.jak-zhubnout.hostoi.com/ je na 2 místě v google a v seznamu asi na 50. A to jsou předemnou weby, které nemají klíčové slovo ani v textu pohromadě, a to nepíšu už vůbec o nadpisech.

    OdpovědětVymazat