30. září 2008

Rybář, nový časopis

Dnes jsme se konečně dočkali nového časopisu pro rybáře. Samozřejmě jsem neodolal a jeden výtisk Rybáře zakoupil.
Na první pohled velice slušná koupě.
Nápaditý název a 144 stran na kvalitním papíře, to vše za směšných 39 Kč. No nekupte to.

Na druhý pohled jsem se dočkal mírného zklamání.
O mé oblíbené plavané, podle mých předpokladů, samozřejmě téměř ani zmínka.
Pochopitelně převažují, stejně jako ve většině ostatních rybářských časopisů, články o lovu kaprů, nejlépe na nějakém sedmihektarovém "jezeře". Nesmí samozřejmě chybět ani zmínka o sumcích na Ebru. Tato témata patří již ke klasice většiny časopisů určených pro rybáře.
Očekával jsem je a chápu, že preference našich rybářů si taková témata vyžadují.

Co mě nemile překvapilo byly drobné překlepy. Například na straně 52 zmiňovaný picket opravdu neznám, ale picker jsem už u vody viděl.
Horší než překlepy jsou věcné nepřesnosti, nebál bych se možná použít ani označení nesmysly.
Na straně 117 se např. píše o nastražování kukel masařek. Neznalému čtenáři je vnucováno, že tyto kukly se česky nazývají pinky. Každý, kdo se jenom trochu motá okolo rybařiny ví, že pinkies jsou něco naprosto odlišného.
Podobných nepřesností je v prvním čísle více. Ve zkratce například tyto: nastražování pstruha při lovu štik.
Je zřejmé, že tento článek byl doslovně převzat ze zahraničního zdroje, bez přihlédnutí k omezením našeho rybářského řádu. Pokud se nepletu, lososovité ryby se u nás jako nástraha nepoužívají.
Dalším příkladem je waggler údajně dovažovaný olověnými podložkami. Pár wagglerů jsem v ruce měl, olověnými podložkami nebyl dovážen ani jeden. Vždy tam byla mosaz nebo něco podobného, možná jsou i s olovem, ale neznám je.
Posledním příkladem je doporučovaný způsob lepení červů. Já s úspěchem dlouhá léta používám přesně opačný postup, než který je jako jediný správný, doporučován v časopise.

Doufám, že Rybář se postupem času zlepší, a že se nestane dalším zbytečným rybářským časopisem.
Z prvního čísla jsem spíše rozpačitý, nedozvěděl jsem se témeř nic, co už jsem stokrát nečetl jinde. Za zmínku stojí pouze článek o lovu smuh ( na ty, ale asi nepojedu).
Mile mě překvapil malý rozsah reklamy, ale u prvního čísla se to dalo čekat. Určitě časem bude hůř.
Přesto přeji novému časopisu mnoho úspěchů a spokojené čtenáře.

3 komentáře:

  1. Cituji:"Pochopitelně převažují, stejně jako ve většině ostatních rybářských časopisů, články o lovu kaprů, nejlépe na nějakém sedmihektarovém jezeře".
    Co máš proti Vrbenskému? Chytal jsi tam vůbec někdy? Proč se do nich navážíš?? Každého nebaví tahat čudly, ale chtěj pořádnou rybu. Proto je toho v časopisech tolik o kaprech. Lov ostatních ryb nikoho nazajímá. Jděte s plavanou někam!
    Souhlasím s Tebou ohledně rozsahu reklamy, určitě časem přibude:-) Zatím nemají inzerenty.

    OdpovědětVymazat
  2. Proti Vrbeňáku nemám vůbec nic. Jenom mi připadá trochu úsměvné označovat tuto propadlinu jako "jezero". V době kdy se jednalo o svazovou vodu, jsem tam chytal velice často. Většinu ryb, o kterých píšu na Splávku v článku Lín obecný jsem ulovil právě tady.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s prvním příspěvkem, vůbec ničemu nerozumíš. Vrbenský je naše nejlepší voda. Ty tvoje čudly si na brčko tahej kde chceš a nech Vrbeňák na pokoji. Nauč se chytat pořádný ryby, kapry.

    OdpovědětVymazat